Hírek

KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA
2020. MÁJUS 11. HÉTFŐ

A rendezvények szlogenje:

„A BIZTONSÁGÉ AZ ELSŐBBSÉG”

Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja!


A közlekedési kultúra jól ismert, létező fogalom, amelynek kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy. Nemcsak azért, mert kulturált körülmények, valamint udvarias és előzékeny emberek között jó érzés közlekedni, hanem azért is, mert a kulturált közlekedés biztonságosabb is. Ennek felismerése vezetett oda, hogy a szaktárca és társszervezetei a civilekkel karöltve először 2015. május 11-én kezdeményezték „A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA” című esemény megtartását.

Az esemény hagyománnyá vált és azóta minden évben, így 2020-ban is május 11-én, a hazai közlekedési kultúra és biztonságos közlekedés ügye iránt elkötelezett partner-szervezetek, az ország különböző pontjain figyelemfelhívó, tanulságos rendezvényeket tartanak.

„A közlekedési kultúra az emberiség kultúrájának közlekedéssel összefüggő része. Szűkebb értelemben a közlekedési kultúra a biztonságot előtérbe helyező, udvarias, partnerségre törekvő, környezettudatos, toleráns közlekedési magatartásformák, viselkedési minták és attitűdök összessége. Tágabb értelemben pedig a közlekedési építmények (utak, vasutak, hidak, buszpályaudvarok, vasútállomások, kikötők, repülőterek), a közlekedési járművek, folyamatok és jelzésrendszerek műszaki, technikai vívmányait és kulturális értékeit is magába foglalja.

A közlekedési kultúra részének tekinthető továbbá a közlekedés különböző művészeti ágakban (közlekedésről szóló filmek, könyvek, rajzok, festmények stb.) való megjelenítése és a közlekedési kutatások is.” [1]

[1] Bíró József, Dr. Szabó Andrea, Recsákné Mazányi Judit: Közlekedésbiztonság, közlekedési kultúra Magyarországon 2017. Közlekedésbiztonság szakmai lap, 2017/3. szám, 52–59. oldal. ISSN 2062-6916.

„A közlekedési kultúra napja az évnek az a napja, amelyen különböző rendezvényekkel, aktivitásokkal – előadásokkal, közösségi közlekedési hangos bemondásokkal, vizuális feliratokkal, sajtómegjelenésekkel, helyszíni bemutatókkal, akciókkal stb. – ráirányítják a közfigyelmet a közlekedés sokszínűségére, szépségére, technikai vívmányaira, a biztonságtudatos, toleráns, egymásra odafigyelő közlekedési magatartás fontosságára a közúti, a vasúti, a vízi és a légi közlekedés területén egyaránt.” [2]

[2 ] Bíró József: Javaslatok a közlekedésbiztonsági tevékenység társadalmi szintű kibontakoztatására. Magyar Közlekedés, XXI. évfolyam, 24. szám


A Közlekedési Kultúra Napja plakátkiállítás

A Közlekedési Kultúra Napja keretein belül a Közlekedéstudományi Intézet vándor-plakátkiállítást szervez. A nyomtatott plakátok kiállítása ősszel várható, addig is online megtekinthetőek plakátjaink.

      


A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából az idei évben harmadik alkalommal, a Közlekedési kultúránk értékei 2020. programelem részeként alábbi pályázatokat hirdettük meg.
Az eredményeket az alábbi ikonokra vagy linkekre kattintva tekintheti meg.

 

Létezik a kulturált közlekedés Magyarországon!

A pályázat célja, hogy minél több pozitív példát gyűjtsünk a kulturált közlekedésről.

Pályázat kiírás
Eredményhirdetés + További pozitív példák

 

 

Az év kerékpárútja

A pályázati felhívás célja amellett, hogy keressük az ország legszebb kerékpárútját, a kerékpáros közlekedési forma további népszerűsítése.

Pályázati kiírás + Eredmények

 

 

 

Az év közlekedésbiztonsági fotója

A kiírók olyan fényképeket és a képekhez tartozó üzeneteket várnak a pályázatra, amelyek ráirányítják figyelmet a kulturált közlekedés fontosságára...

Pályázati kiírás + Eredmények

 

 

Az év közlekedési kiadványa

A pályázati kiírás alapvető célja a közlekedésbiztonsági  szakemberek, szerzők, kiadók munkásságának elismerése...

Pályázati kiírás + Eredmények

 

 

 

Kisművész 2020. pályázat

Rajzpályázat óvodásoknak és általános iskolásoknak. "A biztonságé az első - közlekedj biztonságosan témában."

Pályázati kiírás + Eredmények

 

 

 

Az év hídja

Az Év Hídja jelöltek közé ebben az évben 11 vasbeton hidat választottunk ki. A szavazás 2020. május 3. 24.00-ig tartott.

Pályázati kiírás
Eredmények + Ajándékcsomagot nyert

 

 

Társadalmi felelősségválalás pályázat

A pályázat olyan gazdasági társaságok, vállalkozások, amelyek hozzájárulnak a közlekedési kultúra, a közlekedésbiztonság javításához.

Pályázati kiírás + Eredmények

 

 

 

Az év kresz parkja

Keressük az év kresz parkját. A pályázat célja, hogy népszerűsítsük a kresz parkok tevékenységeit..

Pályázati kiírás + Eredmények

 

 

 

Az év körforgalma

A Magyar Közút és a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozat A Közlekedési Kultúra Napja pályázatot hirdet az „Év körforgalma” címmel.

Pályázati kiírás + Eredmények

 

 

Forrás: http://www.akozlekedesikulturanapja.hu/

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail