Hírek

Már több mint 320 ezren töltötték ki a Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják előre jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai kutatói. Az egy főre eső találkozások száma az augusztus végi adatokhoz képest az iskolák újranyitásával és a munkába való visszatérés miatt jelentősen megnövekedett, ami fokozottan felértékeli a kontaktkutatások szerepét. A kérdőívet a járványügyi védekezés sikere érdekében naponta érdemes kitölteni.

A Magyar Adatszolgáltató Kérdőív célja a járványmodellek pontosításához szükséges aktuális adatok gyűjtése. Segítségével előre jelezhető a járvány jövőbeli terjedése, értékelhetőek a korlátozások hatásai.

Az országos felmérés keretében a MASZK kérdőív napi szintű kitöltésével bárki segíthet a koronavírus-járvány kezelésében. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban magyar tudósok országos adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait.

A MASZK indulása óta összesen több mint 320 ezer egyedi felhasználó töltötte ki anonim módon a kérdőívet, sokan közülük napi rendszerességgel. Az egy főre eső átlagos kapcsolatok száma az augusztus végi adatokhoz képest szeptember első hetére több mint 60 százalékkal növekedett meg. A kontaktkutatások szerepe ezzel jelentősen felértékelődött.

A kutatócsoport arra kéri a magyar embereket, hogy egy  társadalmi összefogás keretében segítsék a munkájukat, és rutinszerűen, rendszeresen töltsék ki a covid.sed.hu weboldalon elérhető kérdőívet.

Forrás: ITM Kommunikáció

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail