Hírek

A Volánbusz 2020. november 12-től forgalomba állítja Szombathelyen azt a hét új, korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt, amely a jövőben a megyeszékhely helyi közlekedésében frissíti a járműállományt. A társaság kiemelt célja, hogy a járműmodernizáció megvalósításával folyamatosan javítsa a helyi közösségi közlekedést, így biztosítva az egyre magasabb szolgáltatási színvonalat utasai számára.

Az új buszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. márciusban kötött megállapodást az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A beszerzésnek köszönhetően Zalaegerszeg, Győr, Székesfehérvár, Gyula és a fővárosi agglomeráció mellett ezúttal Vas megye székhelyén fiatalodik az autóbusz-állomány.

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Szombathely lakosainak mindennapjaiban a közösségi közlekedés szerepe kiemelkedő fontossággal bír. A környezetkímélő, kényelmes, új járművek forgalomba állításának köszönhetően nemcsak az utasok kiszolgálásának színvonala növekszik, hanem a város levegője is tisztább lehet.

Szombathely polgármestere, Nemény András kijelentette, hogy a város és a Volánbusz egyeztetései nyomán minőségi javulást láthatnak a szombathelyiek a buszközlekedésben. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a közösségi közlekedés népszerű alternatíva lesz az autóval szemben, ennek érdekében pedig egy kampányt is elindítanak.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója szerint a helyi közlekedés fejlesztése az egyik pillére a Volánbusz biztonságos, kényelmes és megbízható szolgáltatásnyújtással kapcsolatos célkitűzésének. A szombathelyi járműállomány-fejlesztés időszerűségét mutatja, hogy a társaság 48 helyi járatos járművének átlagéletkora jelenleg több mint 15 év, melyből a 12 darab csuklós kivitelű autóbusz csaknem 60, míg a teljes állomány 14,6 százaléka újul meg a hét új járműnek köszönhetően.  Így a helyi flotta átlagéletkora 13,4 évre csökken, ami jelentősen javítja a közösségi közlekedés színvonalát Szombathelyen, ahol a társaság több mint 7,6 millió utast szállít évente.

Az új autóbuszokkal elsősorban az 5, 30Y, 5H, 8H, 9H, 10H, 1C, 1U, 2A, 2C számú vonalakon, illetve a 2E, 4E, 5E számú szerződéses járatokon találkozhatnak majd az utasok.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek. Akadálymentes kialakításuknak köszönhetően megkönnyíti az idős, babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedő, valamint a mozgásukban korlátozott utasok mindennapjait. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

A már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. Emellett további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű és 114 gázüzemű autóbusz beszerzésének előkészítése zajlik. A tenderek nyertesével várhatóan 2021 tavaszán fog szerződést kötni a vállalat.

A közegészségügyi előírásokat természetesen az új autóbuszokon is be kell tartani az utazás során. A Volánbusz arra kéri utasait, ne feledjék, hogy november 11-től nemcsak a járműveken, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselniük, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők.

Forrás: VOLÁNBUSZ Zrt.

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail