Hírek

Ahhoz, hogy tanulóbérlettel utazz, érvényes diákigazolványra vagy – ennek hiányában – oktatási igazolásra van szükséged. A tanulóbérleted csak ezzel együtt érvényes. A bérletszelvény tehát önmagában nem használható utazásra, ezért kérünk, minden esetben tartsd magadnál érvényes diákigazolványod vagy oktatási igazolásod. A bérletre a diákigazolványod vagy a tanulói azonosító számodat kell ráírni, méghozzá tollal. Más dokumentummal – például iskolalátogatási igazolással vagy hallgatói jogviszony igazolással – a tanulóbérlet nem érvényes.
 
Mit tegyek, ha még nem készült el a diákigazolványom?
Az, akinek tanulói jogviszonya fennáll, viszont a diákigazolványa még nem készült el, utazási kedvezményét az oktatási igazolással bizonyíthatja, ami tulajdonképpen egy ideiglenes diákigazolvány. Az oktatási igazolást kérésedre a tanintézmény kiállítja, és 60 napig érvényes.
 
Milyen igazolványszámot írjak a bérletemre, ha még nincs diákigazolványom?
Diákigazolvány hiányában az oktatási igazolás 3. c) pontjában szereplő (11 számjegyű) tanulói azonosító számot írd rá a bérletszelvényedre.
 
Mit írjon, akiknek se diákigazolványa, se oktatási igazolása, és így száma sincs?
Ez akkor fordulhat elő, ha általános iskolás, elsős gyermekről van szó. Azoknak az első osztályba induló kisiskolásoknak a bérletszelvényére, akiknek még sem diákigazolványuk, sem oktatási igazolásuk nincs, kérjük, hogy a gyermek nevét és születési évét írják rá.
 
Kell-e bérletszelvényt cserélni, ha időközben megérkezik a diákigazolványom?
Amennyiben hó közben érkezik meg a diákigazolvány, a már korábban megváltott bérletszelvényt nem kell kicserélni, hogy a diákigazolvány száma kerüljön rá, mert a bérlet az oktatási igazolással is érvényes, amennyiben arra az oktatási azonosítószám került ráírásra.
 
Levelezős hallgatóként jogosult vagyok-e a tanulóbérletre?
Az utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet értelmében a helyi közlekedésben a levelező tagozatos hallgatókat a tanulók utazási kedvezménye nem illeti meg, így ők tanulóbérlet helyett kizárólag általános bérlettel vagy vonaljeggyel utazhatnak.
 
Mikortól érvényes a szeptemberi tanulóbérlet?
A szeptember havi tanulóbérlet szeptember első napjától október 5-én 24 óráig érvényes. A hóközi bérletek tetszőleges kezdőnappal válthatók, az adott hónap adott kezdőnapján 0 órától a következő hónap azonos napját megelőző nap 24. órájáig érvényesek (például augusztus 30-án 0 órától szeptember 29-én 24 óráig).

Forrás: MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

---------------

Kapcsolódó hír:

Meghosszabbodik az érvényessége az utazási kedvezményre jogosító igazolványoknak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése nyomán az MVK Zrt. valamennyi járatán történő utazáshoz, az alábbi érvényesítő matricával rendelkező diákigazolványokat fogadja el:
-        a köznevelésben 2019/2020-as, valamint 2020/2021-es tanév érvényesítő matricájával,
-        a felsőoktatásban a 2019/2020-as tanév I. és II. féléves matricájával,
-        a 2020/2021-es tanév I. és II. féléves matricájával ellátott igazolványok.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 93 §. ( 4) bekezdésében foglaltak alapján a  veszélyhelyzet ideje alatt lejárt diákigazolványok 2021. október 31. napjáig érvényesek és igazolják a diákkedvezményekre való jogosultságot.

Forrás: MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail