Hírek

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát, a Kravtex Kft. és a SOR Libchavy spol. s.r.o konzorciuma által biztosított SOR NS 12 modellt november 21-ig lehet kipróbálni Mosonmagyaróváron. Az egy hónapos tesztidőszak tapasztalatai jó alapot adnak a város elektromobilitási terveinek fejlesztéséhez.

Célunk, hogy a mosonmagyaróváriak testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket a városban. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektromos busz közlekedhet az országban és itt a városban is. Ezek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Már számos vidéki városban teszteltek elektromos buszokat, most Mosonmagyaróváron a sor, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojektben ezzel az új és a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló technológiával ismerkedjenek a helyiek – fűzte hozzá az államtitkár.

A városban egy hónapig közlekedő SOR NS 12 jármű utaskapacitása 103 fő, melyből 35 ülőhely, 67 állóhely. A Mintaprojektben eddig tesztelt buszok közül ebben szállítható a legtöbb utas egyszerre. Akkumulátorkapacitása 242 kWh, mely hozzávetőlegesen 200 km megtételére teszi alkalmassá. Az autóbusz éjszakai töltését az Efacec QC90B típusú 90 kW teljesítményű töltő berendezés biztosítja.
A Mintaprojekt támogatásából nagyteljesítményű töltőt telepítettünk Mosonmagyaróvárra, amely a városvezetés szándéka szerint közszolgáltatást ellátó elektromos jármű, például szemétszállító autó töltésére lehet alkalmas – hangsúlyozta az államtitkár. A mosonmagyaróvári helyszín a korábbi esztergomihoz hasonlóan, szabályt erősítő kivétel a Mintaprojektben, hiszen egy újabb, nem megyei jogú város lakosai próbálhatják ki az elektromos meghajtású autóbusszal járó előnyöket – emelte ki Steiner Attila.

Mosonmagyaróvár egy lüktető város, amely együtt lélegzik a lakóival, itt nemcsak története van minden egyes épületnek, térnek, utcának, hanem jövője is. A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt megmutatja merrefelé tart a város. A településen élők felelősséget éreznek városukért, egymásért és teremtett világunkért. A klímaváltozás hatásait ma már mi is a bőrünkön érezzük és ez ráébresztett minket arra, hogy új utakat kell találnunk. A harmadik évezred elején ezért a zöld energiának, a környezettudatos gondolkodás kialakításának, a zöld kutatás-fejlesztésnek és innovációnak ott kell lennie a figyelmünk középpontjában. A buszok üzembe helyezése nemcsak hosszútávon ígér előnyöket a városnak, hanem már most is megtapasztalhatjuk a hasznát: a magas színvonalú, korszerű, kevesebb zajjal járó elektromos közlekedés élményét, amelynek nincs helyi károsanyag kibocsátása – emelte ki Nagy István agrárminiszter, aki a térség országgyűlési képviselője.

A mosonmagyaróváriak számára az egészséges lakókörnyezet egyet jelent a minőségi zöldfelületekkel, a tisztább levegővel, a kevesebb zajkibocsátással. Ennek tudatában igyekszünk berendezni életterüket minőségi parkokkal, zöldítésekkel, jobb utakkal, csomópontok átépítésével, elektromos autók töltésére alkalmas töltőpontok kialakításával, kerékpáros pihenők létesítésével. Kihasználjuk a természetes vizek adta tájépítési lehetőségeket, ösztönözzük a különféle kültéri mozgáskultúrák, mint a futás, a kerékpározás vagy az evezés elterjedését. Épített környezetünk megóvása számunkra egyet jelent az épületek energiaigényének mérséklésével, a tetőkre telepített napelemekkel, a geotermia kihasználásával. Ebbe az összeképbe kiválóan illeszkednek az elektromos buszok – hangsúlyozta dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere.

A SOR NS 12 modell megegyezik a szolnoki demonstrációban is bizonyított autóbusszal. Akkor ez a busz összesen 3798 km-t tett meg 24 nap alatt, ami napi átlagban 158 km-t jelent. A legnagyobb egy napon megtett távolság 191 km volt, ekkor 17%-os töltöttségen ért vissza a telephelyre, miközben a klímaberendezést az utasforgalomban majdnem végig használták. A busz átlagos energiafogyasztása 1,09 kWh/km volt.

A mintaprojektek során olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak a Magyar Kormány számára az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására. A Zöld Busz Programot a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálja, célunk, hogy a hazai tömegközlekedés járműállománya megfelelő ütemben modernizálódjon. Ezen küldetésünket tükrözi cégünk új neve is, amely hangsúlyozza, hogy az autó-motorsport fejlesztése mellett a zöld mobilitás fejlesztése is a fő tevékenységeink közé tartozik – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Forrás: HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail