Hírek

Meglepő, de pozitív eredménnyel zárult 2021-ben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) közlekedésbiztonsági videópályázata, amelyre iskoláskorú gyermekek küldhették be alkotásaikat.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) az „Ezt tanultam a biztonságos közlekedésről” című videópályázata keretében arra kérte a gyerekeket, mutassák meg, mit jelent számukra a biztonságos közlekedés, mit tanultak a témában a szüleiktől, az iskolában, vagy akár a saját tapasztalataikból. A pályázók október végéig küldhették be a 15-60 másodperces, önállóan készített videóikat, amelyekben megmutathatták, hogy mit tanultak a biztonságos közlekedésről, milyen témába vágó közlekedési helyzeteket, közlekedési szabályokat ismernek, tartanak fontosnak.

A közlekedők egyre gyakrabban és egyre többet használják mobiltelefonjaikat, vezeték nélküli fül- és fejhallgatóikat. Némileg meglepő módon a fiatalok felismerték ennek a közlekedésbiztonsági kockázatát (ellentétben szabálytalankodó szüleikkel), így a beküldött pályaművekben felhívják a figyelmet a helytelen használatból eredő, akár tragikus következményekre.

A NÚSZ Zrt. tevékenységi köréből és abból adódóan, hogy a társaság nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra, kiemelt figyelmet fordít a biztonságos és kulturált közlekedés népszerűsítésére, különösen fontosnak tartja a fiatal generációk elérését, tapasztalatainak, szemléletének megismerését, és felelősségteljes, tudatos irányba való formálását, alakítását.

„A pályázatunkra beérkezett videók segítségével bepillantást nyerhettünk abba, hogyan vélekednek a gyerekek a biztonságos közlekedésről, mi az, ami az ő korosztályukat leginkább érinti, és a saját szemszögükből is veszélyesnek ítélnek meg. A pályaművek témaválasztása kapcsán mindenképpen elgondolkodtató, hogy míg az általános iskolás korcsoportban a roller- és a kerékpárhasználat, úgy a középiskolások körében a közlekedés közbeni zenehallgatás és „telefonozás” volt a leggyakoribb téma, amelyet a videók készítése során a diákok feldolgoztak.” - mondta a videópályázat eredményéről Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

A felső tagozatos általános iskolások korcsoportjában az első helyen Nagy Dávid Boldizsár, a Györgyi Dénes Általános Iskola (Balatonalmádi) 7. osztályos tanulója, a másodikon Koleszár Marcell, a Balázs Győző Református Gimnázium (Miskolc) 8. osztályos diákja, míg a harmadikon Molnár Alíz, a III. András Általános Iskola (Domoszló) 8. osztályos tanulója végzett.

A középiskolások munkái között Peresztegi Hanna, a Kőbányai Szent László Gimnázium (Budapest) 10. osztályos diákja videóját találta a zsűri a legkiemelkedőbbnek, míg a második helyre Pohl Bence, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium (Debrecen) 12. osztályos tanulója, a harmadikra pedig Szabó Kerekes Balázs, a BMSZC Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Technikum (Budapest) 10. osztályos diákja került.

A két korcsoport legjobbjai egy-egy GoPro HERO8 készüléket, valamint egy-egy lehetőséget nyertek arra, hogy utasként kipróbálják a Hungarian Police Rallye Team csapatának raliautóját, a második és harmadik helyezettek pedig értékes (50 és 30 ezer Ft értékű) ajándékutalványt kapnak. A NÚSZ Zrt. videópályázatára beérkezett díjazott alkotások megtekinthetők a NÚSZ Zrt. YouTube csatornáján.

Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail