Hírek

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát, a BM Heros LEK Kft. által biztosított MAN Lion’s City 12 electric modellt december 23-ig lehet kipróbálni Dunakeszin. Az egy hónapos tesztidőszak tapasztalatai jó alapot adnak a város elektromobilitási terveinek fejlesztéséhez.

A HUMDA Zöld Busz Programban 2022-től 2025-ig a 180 milliárd forintos, teljes rendelkezésre álló keret felhasználásával legalább 1100 elektromos meghajtású autóbusz állhat majd forgalomba a helyi közszolgáltatásban. A Program első lépéseként elindult Mintaprojekt célkitűzése az elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés- és használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén. A kormány kiemelt törekvése, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén.

Célunk, hogy a dunakesziek testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az államtitkár hozzátette: Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektromos busz közlekedhet az országban és itt a városban is. Ezek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A klímavédelmi céljaink eléréséhez komoly áldozatvállalásra van szükség. A Magyar Kormány azért indította el a zöld konzultációt, hogy egy online párbeszéd keretein belül mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között a megújuló energia népszerűsítéséről, vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról. A kitöltési határidejét meghosszabbították, év végéig várják a válaszokat a https://zold.kormany.hu/ weboldalon – emelte ki Steiner Attila.

Nagy örömömre szolgál, hogy a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében választókerületünkbe is ellátogat a programsorozat. Mi itt, Dunakeszin és a térség többi településén valóban zöld úton járunk. Számunkra a zöld nem csupán egy jól csengő varázsszó. Nekünk a környezetünk védelme, zöld környezetünk megóvása nem újdonság, hanem a mindennapjaink része. Éppen ezért, a valós cselekvésben hiszünk: óvjuk településeink tisztaságát, energetikai felújításokkal csökkentjük a környezet terheit, felszámoljuk az illegális hulladéklerakókat és fákat ültetünk. Támogatjuk az elektromos autók közlekedését elektromos töltőállomások kiépítésével és fejlesztjük a tömegközlekedést. Azt szeretnénk, hogy amennyire csak lehet megőrizzük azt a világot, amelyben ma élünk. Nemcsak saját magunk, de gyermekeink és unokáink számára is – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Hálás vagyok, hogy Dunakeszi városa is részt vehet az elektromos buszok tesztelésében. A buszt a Sportbusz Kft. működteti, akik több mint 5 éve végzik Dunakeszin a személyszállítási közszolgáltatást. Célunk, hogy olyan hellyé alakítsuk Dunakeszit, ahová szép, tiszta és biztonságos környezetbe érkezhetnek haza városunk lakói és ahol örömmel töltik el szabadidejüket is. Ezért folyamatosan zajlik az „Évente 1000 fát ültetünk Dunakeszire” fatelepítési programunk, a zöldterületeink és a szabadstrand fejlesztése, valamint nagysikerű a város buszmegállóinak egységesítésére vonatkozó akciónk is, melynek keretein belül az összes belterületi buszmegállót kicseréltük, felújítottuk – hangsúlyozta Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere.

A mintaprojektek során olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak a Magyar Kormány számára az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására. A Zöld Busz Programot a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálja. Közös célunk, hogy a hazai tömegközlekedés járműállománya megfelelő ütemben modernizálódjon. Ezen küldetésünket tükrözi cégünk új neve is, amely hangsúlyozza, hogy az autó-motorsport fejlesztése mellett a zöld mobilitás fejlesztése is a fő tevékenységeink egyike – emelte ki Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója.

A közleményhez kapcsolódó kép innen tölthető le:
https://drive.google.com/drive/folders/1pyF941OIAE7kJ6577rUmQ0z3ehu0TNwg

Forrás: HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail