Hírek

Újabb jelentős állomásához érkezett „A közösségi közlekedés fejlesztése Nagyvárad és Debrecen szintű határokon átnyúló városi pólusok mentén” című, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott, ROHU-390-es azonosítószámú projekt. Az utasok és a városba érkező turisták számára könnyen kezelhető okos-megállóhelyet alakított ki a DKV Zrt. Debrecen három forgalmas megállóhelyén.

Az okosmegállókat a Nagyállomásnál és a Csokonai Színháznál található autóbusz, illetve a Klinikáknál található villamos megállóhelyekre telepítette a Társaság. Az eszközök a menetrendi adatokról, a járművek valósidejű érkezéséről, forgalmi hírekről és a közösségi közlekedés igénybevételének feltételeiről nyújtanak információt az utasok számára.

A berendezés segítségével elektronikus jegyet vagy akár e-bérletet is vásárolhatnak az utasok a három megállóban található okos eszközön.

Az elektronikus eszközökkel kapcsolatos beruházást a budapesti székhelyű ONLINET Group Zrt. valósította meg, a DKV Zrt. megbízásából. A beruházás összköltsége 41 millió forint, melyet 5,1 %-ban a DKV Zrt., 9,9 %-ban Magyarország Kormánya finanszíroz, az összeg fennmaradó 85 %-át pedig Európai Uniós forrásból valósította meg a Társaság a ROHU projekt keretében.

Az okosmegállók tesztfázisa 2021. december 6-án kezdődött, az utasok pedig hivatalosan december 22-én, az ünnepélyes átadással egybekötött sajtótájékoztatót követően vehették birtokba a cívisvárosi közösségi közlekedés újabb mérföldkövét jelentő okos eszközöket.

A DKV Zrt. várja az utasok észrevételeit és építő javaslatait annak érdekében, hogy az okosmegállókkal utas- és felhasználóbarát szolgáltatást nyújthasson.

Előzmények

Magyarország és Románia közös pályázata 2018-ban nyerte el az Európai Uniós támogatást, melynek kedvezményezettje a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., valamint a Nagyváradi Közlekedési Társaság és a Nagyváradi Metropolitan Szervező.

A projekt keretében a három okos megállóhely kialakítása mellett megvalósult az elektronikus jegyrendszer továbbfejlesztése, valamint két midibusz, és két városi-, elővárosi kivitelű, Euro VI-os motorral felszerelt Mercedes típusú autóbusz beszerzése. Az Európai Mobilitási Hét keretében pedig Autómentes Napot szervezett a DKV Zrt.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program célja közös, román-magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A Program folytatja a régióban megvalósított határmenti együttműködéseket, összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határmenti terület a következő megyéket foglalja magában: Satu Mare, Bihor, Arad és Timiș a román oldalon, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád a magyar oldalon.

Forrás: DKV Debreceni Közlekedési Zrt.

Mellékletek:
Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail