Hírek

Miskolcot iparváros helyett ma már sokkal inkább „zöld és okos városnak" nevezhetjük, ugyanis elsőként csatlakozott a magyarországi városok közül a környezet védelmét és fenntarthatóságát szem előtt tartó Zöldebb Városokért (Green City) mozgalomhoz. Jelentős megújuló energetikai és okos megoldásokat alkalmazó közlekedésfejlesztési projekteket valósított meg. Ezek közül az egyik legjelentősebb beruházás a sűrített földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzése volt, amellyel elősegíthető a sűrűn lakott városok levegő minőségének javítása. Az MVK Zrt. az elavult, dízel autóbuszait 75 darab CNG autóbuszra váltotta, a Zöld Busz projekt keretében pedig már folyamatban van 10 db elektromos környezetkímélő, klímasemleges városi, elektromos busz gyártása és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítése. Az elektromos járművek ez év nyarán állhatnak forgalomba Miskolcon.


Miskolc városvezetése és az MVK Zrt. rövid távú terve között szerepel a meglévő dízel üzemű autóbuszok lecserélése. Ezért új sűrített földgázüzemű CNG midi autóbusz lízing konstrukcióban történő beszerzését hagyta jóvá legutóbbi ülésén a Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága. Demeter Péter az MVK Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy „Miskolc domborzati adottságaihoz pedig jól tud alkalmazkodni egy ilyen autóbusz, sok viszonylaton forgalomba tudjuk állítani, ahova gyorsabban és hatékonyabban el tud jutni ez a típus, mint egy csukós változat. Ilyen járatok például a 9-es, 11-es, 28-as, valamint 68-as autóbuszok, de ötletként már felmerült az is, hogy akár egy-egy új viszonylatra állítanánk forgalomba ezeket a járműveket.”


A hat darab környezetkímélő, CNG meghajtású midi autóbusz érkezése 2022. év végén várható. A járművek műszaki követelményében természetesen szerepel a már megszokott klimatizálás, elektronikus utastájékoztatás, kamerarendszer és utasszámláló berendezések is.
„Hosszútávon Miskolc városvezetése és az MVK Zrt. a meglévő diesel üzemű autóbusz állomány cseréjét tervezi elektromos, illetőleg CNG üzeműre, melyhez további 70 db autóbusz beszerzésére van szükség. Az MVK Zrt. jelenleg nem rendelkezik a midi kategóriájú autóbusszal, viszont az utasforgalom alakulása miatt szükség van erre a kategóriára. „- tette hozzá Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Önkormányzat polgármestere.

Forrás: MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail