Hírek

enykk

Az idei év egyik legjelentősebb hazai autóbusz beszerzését valósítja meg az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 61 magyar Credo autóbusz forgalomba állításával. A Budapest Lízing Zrt. által finanszírozott autóbuszokat a Kravtex-Kühne Csoport Mosonmagyaróváron és Győrben gyártja, így az üzlet több száz magyar munkahely megőrzéséhez járul hozzá. Az új autóbuszok augusztustól folyamatosan állnak forgalomba a közlekedési társaság szolgáltatási területén – Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye – helyközi közlekedésében. A környezetbarát, könnyűszerkezetű autóbuszok ráadásul jelentős, 15-30 %-os átlagos üzemanyag-megtakarítást tesznek lehetővé a szolgáltató számára, így üzemeltetésük különösen gazdaságos.

A Credo Econell és Credo Inovell típusú autóbuszok EEV (kiemelten környezetbarát jármű) és EURO VI emissziós besorolású motorral szereltek a Kravtex-Kühne Csoport legújabb, magasan felszerelt modelljei, amelyek mindegyike komfortos ülésekkel, klímaberendezéssel, és modern utasinformációs rendszerrel készült.

A Credo Econell alacsony belépésű, akadálymentes elővárosi autóbusz, amelyre a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők is könnyen felszállhatnak. A Credo Inovell normál padlómagasságú helyközi modell, amely a nagy kapacitású csomagtérnek és a kétféle ajtóelrendezésnek köszönhetően rugalmasan alkalmazható elővárosi és távolsági forgalomban egyaránt.

Econell-ből 19, Inovell-ből 42 darabot állít forgalomba a közlekedési társaság, jellemzően a magas átlagéletkorú Ikarus autóbuszainak kiváltására. Az ÉNYKK Zrt. helyközi járműállományának átlagéletkora a beszerzés révén 14,0 évről 12,65 évre csökken.

A Credo autóbuszok 75-80 % vételár arányos magyar értékhányada a legmagasabb a hazai gyártmányok között. Magyar terméknek számít a Kühne által gyártott vázszerkezet, valamint szinte minden beépülő fém alkatrész. Emellett a RÁBA futóművektől és egyes ZF nyomatékváltóktól a függönyökig számos más alkatrész is magyar, amelyek mintegy 70 hazai gyártótól és beszállítótól érkeznek. A magas magyar értékhányad miatt minden egyes autóbusz legyártása évente négy ember munkahelyét biztosítja Magyarországon.

A beszerzés összhangban áll az elöregedett hazai autóbuszpark cseréjének igényével és a nemrég bejelentett kormányzati elképzeléssel, amely ezres nagyságrendű hazai gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre.

Forrás: ÉNYKK Zrt.

Mellékletek:
Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail