Hírek

A közúti közlekedésbiztonság javítása, az útvagyon megőrzése és az egyenlő piaci feltételek megteremtése a célja a „Nemzeti Tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat kialakítása” (TSM) projektnek.

 

Az NKH és a NÚSZ Zrt. konzorciumi együttműködésében megvalósuló projekt célja egy olyan komplex, országos hatósági ellenőrző rendszer kialakítása, amely biztosítja a túlterhelt járművek engedély nélküli, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő közlekedésének visszaszorítását és a szabálytalanul közlekedő járművek szankcionálását.

A rendszer segíti a fuvarozók közötti egyenlő esélyeket és piaci feltételeket azzal, hogy nem jutnak előnyhöz azok a fuvarozó cégek, amelyek szabálytalanul, túlsúllyal közlekedtetik járműveiket az utakon.

A TSM projekt megvalósítása során 89 helyszínen kerül sor automatikus mérésre és szankcionálásra alkalmas ellenőrző berendezés telepítésére. A mérőhelyek nagy részben a meglévő NÚSZ útdíj és EKÁER ellenőrzési infrastruktúrájára épülnek. A TSM projekt része egy összetett támogató informatikai rendszer kiépítése, valamint a megállításos helyszíni és a telephelyi ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzése.

A rendszer kiépítése során a mérési pontokon olyan útba süllyesztett érzékelőket telepítenek, amelyek képesek a járművek tengelyterhelését és össztömegét mozgás közben meghatározni. Az adatok alapján a kétség kívül túlsúlyos jármű automatikus bírsághatározatra számíthat. A túlsúlyosnak vélt járművet a közúti ellenőr kitereli a forgalomból, és helyszíni ellenőrzés során állapítja meg, hogy valóban túlterhelt-e a jármű. Ha igen, akkor az ellenőr szankcionál, és csak abban az esetben engedi tovább a járművet, ha a problémát megszüntetette a gépjárművezető. Az ellenőrzések a belföldi és külföldi honosságú járművekre egyaránt kiterjednek. Amennyiben a bírságot a jármű külföldi vezetője nem fizeti be a helyszínen, lehetőség van a jármű visszatartására is.

Az érzékelő szenzorok útfelületbe történő beépítése szeptember végén megkezdődött, az első tíz mérőhelyhez kapcsolódó munkálatok tervezetten 2016. novemberben zárulnak le. A TSM rendszer előszűrő, a közúti ellenőröknek adatot szolgáltató funkcióval várhatóan 2017. év elején kezd működni. Az objektív szankcionálásra alkalmas teljes funkcionalitással üzemelő rendszer pedig várhatóan 2017 második felétől indul.

A bírságtételekre, valamint a megengedett össztömegre vonatkozó jogszabály-módosításokat 2017. március 15-ig kell előterjeszteni a Kormánynak.

Forrás: NKH-NiT

Mellékletek:
Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail