Hírek

A halálos kimenetelű lakástüzek megelőzése érdekében a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy tájékoztató, figyelemfelhívó tűzmegelőzési kampányt indított, melynek részeként készült az alábbi tájékoztató cikk.

A tűzvizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb lakástűz emberi tevékenységgel függ össze, oka sok esetben emberi mulasztás, gondatlanság. Nyáron a szabadtéri tüzekből van több, télen pedig a lakástüzek a jellemzőek. Ebben a cikkben a lakástüzekkel kapcsolatban kaphat az olvasó hasznos tanácsokat ahhoz, hogyan lehet megelőzni a tüzet, illetve, ha már tűz van, hogyan lehet azt eloltani, vagy ha az nem lehetséges, miként lehet az épületet gyorsan, biztonságosan elhagyni, a károkat a lehető legkisebbre csökkenteni, valamint hogyan lehet megkönnyíteni a tűzoltók munkáját.

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a tüzet?

A lakásokban a tűz keletkezése szempontjából a konyha és a nappali a két legveszélyesebb helyiség. A konyhai tüzek a főzéssel, sütéssel függenek össze. A készülő ételt sem a tűzhelyen, sem a sütőben nem szabad őrizetlenül hagyni, mert a baj pár perc alatt megtörténhet, a tűzön felejtett zsiradék például gyorsan túlmelegszik és meggyullad. Ha a felhevült zsiradék meggyulladt, semmiképpen ne próbálja vízzel oltani, hanem tegyen egy fedőt vagy nedves konyharuhát a lángoló edényre és kapcsolja ki a tűzhelyet! Fontos, hogy alaposan szellőztessen ki, mert az olaj égése során mérgező gázok szabadulnak fel!

A nappaliban leginkább a fűtőberendezések és az elektromos berendezések meghibásodása miatt keletkezik tűz. Az ilyen esetek többnyire az elektromos készülékek rossz műszaki állapotára vezethetőek vissza, de az elöregedett vagy túlterhelt elektromos hálózat, illetve a karbantartás elmulasztása is kockázatot jelent.

Az elektromos tüzek megelőzése érdekében fontos, hogy a készülékeket használat után ne csak készenléti állapotba helyezze, hanem kapcsolja is ki a berendezésen lévő kapcsolóval, hosszabb távollét esetén pedig húzza is ki a konnektorból!

A lakás elektromos hálózatát rendszeresen vizsgáltassa meg szakemberrel! A villanyszereléshez hívjon szakembert! Ne alkalmazzon szabálytalanul kialakított kötéseket, vezetéktoldásokat, ne kapcsolja egymásba a hosszabbítókat! Az olyan elektromos berendezéseket, amelyek üzemszerű működés közben felforrósodnak (például fűtőberendezések, sütő, vasaló, kávéfőző), a használatot követően kapcsolja ki! A konyhában a kenyérpirító, a kávéfőző és főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, alájuk érdemes hőálló alátétet tenni. Az elektromos eszközök használati utasítását tűzvédelmi szempontból is érdemes alaposan átolvasni.

Ha elektromos hősugárzót vagy gázzal működő fűtőberendezést helyez el a lakótérben, mindig ügyeljen arra, hogy a készülék ne érintkezzen éghető anyaggal és ilyen anyag a közvetlen közelében se legyen. Működő gázkonvektoron ne szárítson ruhát, mert a burkolat annyira felmelegedhet, hogy meggyújthatja a ráterített ruhát! Kályhák, kandallók közelében éghető anyagot ne tároljon!

Abban az esetben, ha mégis tűz keletkezett, akkor figyeljen arra, hogy mivel oltja el a tüzet! Elektromos tüzet és konyhai olajtüzet soha ne oltson vízzel!

Veszélyes lehet a cigarettázás is. Ágyban nem ajánlatos rágyújtani, mert a kézből kihulló égő cigaretta vagy parázs ráeshet az ágyneműre, takaróra és tüzet okozhat. Mindig a hamutartóba hamuzzon, és azt mindaddig ne ürítse éghető anyagot tartalmazó kukába, amíg a hamutartó tartalma teljesen ki nem hűlt.

Égő gyertyát, mécsest soha ne hagyjon felügyelet nélkül! A gyertyák, mécsesek alá tegyen hőálló alátétet! Ügyeljen arra, hogy izzó gyertyát, mécsest ne éghető anyag alá helyezze!

 

Mit a teendő, ha már tűz van?

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki! Ha úgy látja, hogy nem boldogul egyedül, azonnal hívja a tűzoltókat a 112-es telefonszámon!

A segélyhívás során adja meg a tűzeset pontos címét, azt hogy mi ég, milyen károk vannak, mit veszélyeztet a tűz, személyi sérülés van-e, hány sérültről van tudomása és közölje a saját adatait.

Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el! Ne nyissa ki az ablakokat, a bejárati ajtót ne zárja kulcsra, csak csukja be! Társasházban ne a liftet, hanem a lépcsőházat használja menekülésre!

Ha már füst van, a padló szintjéhez közeli testhelyzetben, vagyis guggolva, lehajolva, négykézláb meneküljön, hiszen a füst és a hő felfelé száll, a padló közelében biztonságosabb, hatékonyabb a menekülés.

Hasznos, ha egy bevizezett törölközőt, konyharuhát, vagy lepedőt terít a fejére, és nedves textilt tart az orra elé.

Számítson arra, hogy a tűz miatt a kilincsek is átforrósodhattak, ezért meneküléskor ne érintse meg azokat puszta kézzel, tekerjen nedves ruhát a kezére!

Hangos kiabálással figyelmeztesse a többi lakót is a tűzre, hogy ők is időben menekülhessenek!

Forrás: BM OKF - tűzmegelőzési kampány

Mellékletek:
Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail