Hírek

A VOLÁN Buszpark Kft. három eredményes, 17 milliárd forintot meghaladó értékű autóbusz beszerzésének köszönhetően összesen 201 darab modern, a mai kor elvárásait is kielégítő jármű áll ütemezetten forgalomba 2019. április végéig a VOLÁNBUSZNÁL és a Közlekedési Központoknál. A szolgáltatási színvonal további növelése érdekében a tervek szerint hamarosan újabb korszerű autóbuszok beszerzésére kerül sor.

Az újonnan beszerzett autóbuszok bemutatása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében elmondta: a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében a kormány célja a kényelmes, biztonságos, megfizethető, környezetkímélő és magyar autóbuszok közlekedtetése. A miniszter az új beszerzésekről megjegyezte: a lépés illeszkedik az Innovációs és Technológiai Minisztérium buszstratégiájába, amelynek központi eleme a Magyarországon gyártott autóbuszok használata. Arra törekszünk, hogy a városi környezetben, illetve a városok közti közlekedésben is az EURO VI-os dízelmotorral hajtott autóbuszok mellett egyre nagyobb számban jelenjenek meg a hibrid és a tisztán elektromos meghajtású járművek is – jelentette ki a miniszter.

Dávid Ilona a VOLÁNBUSZ Zrt. és a DAKK Zrt. elnök-vezérigazgatója, a regionális közlekedési központok igazgatóságainak elnöke, a VOLÁN Buszpark Kft. ügyvezetője beszédében hangsúlyozta: „A VOLÁNBUSZ Zrt. és a Közlekedési Központok legfontosabb feladata, hogy utasait kiszámíthatóan, kényelmesen, biztonságosan eljuttassa a kiválasztott célállomásokra. Különösen nagy jelentőséggel bír ez napjainkban, amikor az utak zsúfoltsága miatt egyre nehezebbé és körülményesebbé válik az egyéni közlekedés. Ilyen körülmények között olyan komplex szolgáltatást kell kínálni, amely arra ösztönzi az utasokat, hogy inkább a közösségi közlekedést válasszák. A XXI. században már alapvető és jogos elvárás pl. a korszerű fedélzeti utastájékoztatás, a klímaberendezés, az akadálymentesség, a hűtőszekrény vagy hogy a wi-fi szolgáltatás elérhető legyen." Beszélt arról is, hogy a jövőben folytatni szeretnék a megkezdett fejlesztéseket. A tervek szerint a kormányzat támogatásával 2019. harmadik negyedévétől újabb, jelentős járműállomány frissítésre kerülhet sor a közlekedési központoknál.

---------

A Volkswagen Group által szállított, 31 darab emelt komfortfokozatú MAN Neoplan Tourliner típusú autóbuszok közül 16 darab a Dél-dunántúli, az Északnyugat-magyarországi és a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ viszonylatain közlekedik, 15 darab pedig a VOLÁNBUSZ flottájába kerül. Utóbbiak a főváros, valamint Salgótarján, Makó, Zalaegerszeg, Siklós, Gyula, Mohács és Harkány között biztosítják a kapcsolatot.

 

A KRAVTEX-KÜHNE csoporttól 120 darab Credo 02 Econell típusú autóbusz érkezik. Ezek közül 100 darab a VOLÁNBUSZ Zrt., 20 darab pedig a Dél-alföldi Közlekedési Központ flottájába kerül. A sárga színű járművekkel Vác és Gödöllő térségében, a fehér színűekkel pedig Baja, Kecskemét Békéscsaba és Szeged környékén már most is találkozhatnak az utasok.

A nyertes típus, a Credobus Econell 12 mindkét utasajtónál alacsony belépésű, a második ajtónál kialakított rámpának köszönhetően pedig akadálymentes a kerekesszékkel és babakocsival utazók számára. Az autóbuszokat egységesen nagy teljesítményű klímaberendezéssel szerelik és GPS vezérlésű utasinformációs rendszerrel is ellátják, amely 19 colos monitoron jeleníti meg a valós idejű utazási információkat. A modern audio-vizuális utastájékoztatás számos térségben először jelenik meg a helyközi közforgalmú autóbuszokon. Emellett az Econellek fejlett fedélzeti diagnosztikai rendszere lehetőséget biztosít akár a jármű- és menetadatok valós idejű online nyomon követésére, illetve a flottamenedzsment rendszerekkel való együttműködésre.

A magyar fejlesztésű és döntően magyar részegységekből készülő autóbuszok vételár arányos magyar értékhányada eléri a 70 – 75 %-ot, amely a legmagasabb a piacon. A cégcsoport közvetlenül 500-nál is több embernek ad munkát Mosonmagyaróváron és Győrben, a Credobus magyar beszállítóinál pedig hozzávetőleg ugyanennyien dolgoznak. A komplett önhordó vázszerkezeten, és a beépülő fém alkatrészek szettjein (Kühne) túl magyar terméknek számítanak a futóművek (Rába), utasajtók (Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó), oldalüvegek és szélvédők (OROSházaGLAS, Hirschler), üvegszál erősítésű műanyag alkatrészek (Tálos), a műpadló (Graboplast), és egy sor további alapanyag és alkatrész (Alexovics, Semperform).

 

Az ITK Holding a jövő év első félévében 50 darab Mercedes-Benz Conecto típusú autóbuszt szállít, amelyek a regionális közlekedési társaságok járműállományát erősítik majd.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium - Kravtex Kft. - VOLÁNBUSZ Zrt.

 

 

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail